Blog

Waarom heb ik warmtekostenverdelers?

Kosten

Arnon Kadouch

8

minuten

Warmtekostenverdelers

Als je in een appartementencomplex woont met een collectieve ketel, is het belangrijk om de warmtekosten een eerlijke manier te verdelen. Dit is waar warmtekostenverdelers een nuttige rol kunnen spelen.

Een warmtekostenverdeler is een elektronisch meetinstrument welke de temperatuur van zowel de radiator als de omgevingsruimte van de radiator meet. Op deze manier is er een nauwkeurige meting van het warmteverbruik per radiator. De meter gaat tellen zodra er een temperatuurverschil van 3 à 5 graden Celsius wordt gemeten. Het gemeten warmteverbruik wordt hierdoor nauwkeurig geregistreerd en de verbruiksgegevens opgeslagen. Deze metingen worden vervolgens gebruikt om het individuele verbruik per woning te kunnen berekenen. Dit maakt het mogelijk om de warmtekosten te verdelen op basis van de hoeveelheid warmte die wordt gebruikt door elke individuele woning.

Met behulp van warmtekostenverdelers of radiatormeters kun je de warmtekosten eerlijk verdelen en ervoor zorgen dat iedereen betaalt voor de hoeveelheid warmte die ze gebruiken. Dit kan bijdragen aan een efficiëntere en duurzamere verwarming van gebouwen.

Het enige nadeel van warmtekostenverdelers en blokverwarming is dat bewoners gedurende het jaar geen inzicht hebben in de stookkosten. De eindafrekening - die wordt opgesteld op basis van het geregistreerde warmteverbruik door de warmtekostenverdelers - wordt namelijk pas enkele maanden na afloop van het jaar opgesteld.

Met homii bieden wij een oplossing hiervoor, namelijk door onze unieke app. Met homii’s app kan je als bewoner gedurende het jaar zien wat de stookkosten zijn op basis van jouw gemeten warmteverbruik. Wel zo handig als je grip wil krijgen op de stookkosten!

Meer informatie? Neem hier contact met een van onze homii’s op.

Lees meer artikelen