Blog

Wat zijn stookkosten?

Kosten

homii

2

minuten

Stookkosten

Wat zijn stookkosten precies, wat valt er allemaal onder en wat zijn de gemiddelde stookkosten per huishouden

Wat zijn stookkosten? Simpel gezegd zijn stookkosten de kosten die gemaakt worden voor het verwarmen van een gebouw. Dit kan een huis zijn, maar ook een kantoor, flatgebouw of sportschool. Dit wordt gedaan door bijvoorbeeld gas, elektriciteit of stookolie. Tevens zijn de stookkosten een belangrijk onderdeel van de maandelijkse kosten van elk huishouden. Wat er verder precies onder stookkosten valt en wat de gemiddelde stookkosten per huishouden zijn, lees je in dit blog!

Wat valt er allemaal onder stookkosten?

Stookkosten is een overkoepelende benaming voor energie, vaste kosten en het onderhoud van de verwarmingsinstallatie. De energie kan bijvoorbeeld gas of elektriciteit zijn, de vaste kosten bestaan uit vastrecht en transportkosten en wanneer we het over onderhoud hebben gaat dit meestal over de reiniging van de cv-ketel en het vervangen van onderdelen. Besparen op stookkosten kan al heel simpel! Trek bijvoorbeeld eens een extra shirt aan of ga onder een warm deken zitten om zo minder energie te hoeven verbruiken. 

Wat zijn de gemiddelde stookkosten per huishouden?

Er zijn verschillende factoren van invloed op de gemiddelde stookkosten per huishouden. Denk hierbij aan de omvang van zowel het aantal mensen in huis als de woning zelf, en het energieverbruik. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, ook wel Nibud genoemd, heeft in 2021 het gemiddelde verbruik per persoon in Nederland berekend. Dit kwam uit op ongeveer € 900 per jaar. Afhankelijk van de hiervoor benoemde factoren, kan jouw verbruik hoger of lager uitpakken. Ongeveer 70% van deze kosten bleek op te gaan aan warm water en verwarming.

Belangrijk om verder te weten is dat ieder huishouden zelf invloed heeft op zijn stookkosten. Een essentieel onderdeel hierin is het hebben van een goede isolering. Zo komt er geen koude lucht van buiten en blijft de warme lucht binnen. Als gevolg hiervan hoef je minder te stoken. Leg daarnaast eens verschillende energieleveranciers naast elkaar en bekijk de verschillen. Maak geen overhaaste beslissingen en heb het erover met anderen. Iets als je te goed inlezen en voorbereiden bestaat namelijk niet!

Lees meer artikelen