Blog

Alles wat je moet weten over energielabels

Duurzaamheid

homii

4

minuten

energielabels

Misschien heb je ze ooit wel gezien; die kleurrijke energielabels die aan huizen of appartementen worden toegerekend.

Al die kleuren en letters zien er natuurlijk leuk uit, maar wat betekenen ze precies? Wanneer je op zoek bent naar een geschikt koophuis kan het handig zijn om je wat meer te verdiepen in energielabels, waar ze voor staan en wat nu de beste keuze is. In dit artikel gaan we dieper in op de meest voorkomende energielabels C, D, E, en F. En beantwoorden we de belangrijkste vragen die jij hebt over deze labels. 

Wat zijn energielabels?

Energielabels laten kort gezegd zien hoe zuinig, milieuvriendelijk of energiebesparend een product of, in dit geval, een huis is. De labels staan op alfabetische volgorde van A tot en met G. Hierin betekent energielabel A dat het huis erg zuinig is, en een huis met energielabel G niet. Een energielabel wordt gebaseerd op twee overkoepelende aspecten; de isolatie en de installaties. Onder de installaties wordt het volgende verstaan: 

  • Verwarming;
  • Warm water;
  • Zonneboiler;
  • Ventilatie;
  • Koeling;
  • Zonnepanelen.

Niet alle huizen zijn voorzien van de bovenstaande installaties, wat kan betekenen dat zij bij voorbaat al een lager energielabel krijgen. Het hebben van een energielabel is in de Europese Unie verplicht, mede om mensen te stimuleren om energiezuinige keuzes te maken. 

 De verschillende energielabels

Zoals benoemd zullen de energielabels C t/m F verder toegelicht worden. Om te beginnen gaan we in op de vraag wat energielabel C is. Wanneer jouw huis voorzien is van energielabel C, betekent dit dat het huis lichtgroen is. Het huis is relatief energiezuinig, maar er is zeker nog ruimte voor verbetering. Met een paar aanpassingen kan het huis zuiniger gemaakt worden en van label C naar label B veranderen. 

Wat betekent energielabel D dan precies? Dit is het meest voorkomende energielabel in Nederland. Het houdt in dat het huis minder zuinig is dan een huis met label C. De stookkosten van deze huizen zijn zeker anno 2023 te hoog en hebben daarmee een te hoge CO2-uitstoot. 

Wanneer een huis voorzien is van energielabel E, valt er nog een hoop winst te halen in het verduurzamen van het huis. In deze gevallen is het vaak zo dat je veel moet stoken om het aangenaam warm te hebben in huis, waardoor de energierekening hoog uitpakt. 

Nu horen we je al vragen: “Wat betekent energielabel F dan wel niet?” Dat is vrij simpel, een huis met energielabel F wordt bestempeld als huis met een hoog energieverbruik. Om deze reden is dit label dan ook rood gekleurd. In deze huizen zijn vaak minimale stappen ondernomen om het huis energiezuiniger te maken, waardoor de kosten hoog oplopen. Slechts een paar aanpassingen kunnen al een duidelijk verschil maken!

Waarom zijn energielabels belangrijk?

Energielabels zijn belangrijk omdat ze inzicht geven in de energieprestaties van een gebouw en helpen om bewustzijn te creëren over de hoeveelheid energie die woningen verbruiken. Zeker voor wie de klimaatcrisis in zijn/haar achterhoofd heeft, is het een goede peiler om rekening mee te houden tijdens het zoeken naar een koophuis. Het verduurzamen van jouw huis is al een hele stap in de goede richting. Doordat je op deze manier maandelijks bezuinigt op energiekosten, verdien je op den duur de ingeleverde kosten van het verduurzamen terug. Daarnaast zijn energiezuinige woningen simpelweg comfortabeler om in te wonen. De temperatuur wordt makkelijker geregeld en om tocht hoef je je geen zorgen te maken. 

Kortom, het beste energielabel dat je kunt hebben is energielabel A, waar het huis grotendeels groen is en een lage CO2-uitstoot heeft. Heeft jouw huis label F? Dan is er nog wat werk aan de winkel, waar je op den duur alleen maar profijt van zult hebben. 

Lees meer artikelen