Blog

3 effectieve tips om te besparen op gas in huis

Kosten

homii

5

minuten

gas besparen

Met de onvoorspelbare, én onvoorstelbare gasprijzen van tegenwoordig is gas weer helemaal een hot-topic.

Onverwachts te veel betalen voor je gasrekening kan ons allemaal veel pijn doen. Het beste wat je hier dus preventief tegen kunt doen, is besparen. Het verminderen van het gasverbruik leidt namelijk tot lagere stookkosten en als bonus ook tot een vermindering van onze CO2-uitstoot. Maar hoe bespaar je nou goed op gas? Of beter gezegd; hoe bespaar je op gas zonder er al te veel last van te hebben? 

Zuinig stoken: ga bewust om met je verwarming

Om te beginnen zou je gemakkelijk al 5% kunnen besparen op jouw gasverbruik. Simpelweg door alle deuren en ramen te sluiten en de verwarming een graad lager te zetten. De verwarming van een huis is namelijk de grootste gasverslinder. In de koudere maanden van het jaar zit ongeveer 75% van je gasrekening in de verwarming. Hier valt dus ook de meeste winst te behalen. Zuinig stoken met gas doe je zo: 

  • Zorg ervoor dat je verwarming echt alleen aan staat als het te koud is;
  • Zet de verwarming nooit hoger dan 21 graden celcius;
  • Zet de verwarming uit als je het huis verlaat;
  • Zet de verwarming uit wanneer je gaat slapen.

Wist je dat je daarbij veel dieper en rustiger slaapt in een koude kamer? Maar ook dat je verwarming ‘s nachts uitzetten je bijna 100 euro op jaarbasis kan besparen? Een frisse slaapkamer is dus goed voor je portemonnee én voor je nachtrust.

Gas besparen door te isoleren en reflecteren

Wanneer warmte moeilijk uit je huis of appartement kan ontsnappen, heb je natuurlijk ook minder gas nodig om warmte te creëren en behouden. Isoleren is hiervoor de beste oplossing. ‘s Winters zit je er lekker warm bij, terwijl het in de zomer koel blijft. Daarbij heeft isolatie nog twee grote voordelen: je krijgt een beter energielabel voor je woning en er dringt minder lawaai van buiten naar binnen. En dit allemaal terwijl je ook nog 30% op je energierekening bespaart. 

Je volledige woning laten isoleren is echter een enorme klus die ook nog eens de nodige kosten met zich meebrengt. Is dit voor jou niet mogelijk? Dan zijn er nog genoeg mogelijkheden die je zelf kunt toepassen om te besparen op jouw stookkosten. Eén van de volgende manieren is ook voor jou zeker te doen!

Folie achter je radiator

Een heuse lifehack om makkelijk warmte te behouden in je woning is het plaatsen van reflecterende folie achter de radiatoren. Dit zorgt ervoor dat alle warmte die naar de muur wordt gestraald, in plaats van de muur, jouw kamer zal verwarmen. 

Isoleer de verwarmingsbuizen

Voordat het warme water van de cv-ketel bij de radiator uitkomt stroomt het door meters radiatorbuis. Als deze niet goed geïsoleerd zijn gaat hier al enorm veel warmte verloren. Isolatiemateriaal voor deze buizen is al voor een paar euro per meter te koop bij de plaatselijke bouwmarkt. 

Dicht je kieren

De meeste warmte gaat verloren door de kieren in je huis. Denk hierbij aan de ramen of bijvoorbeeld de brievenbus. Tochtstrips kunnen hier goed bij helpen. Plaats de strips op de naden bij ramen en deuren om de kieren te dichten. Kies daarnaast bijvoorbeeld ook voor een brievenbusborstel. Een kleine investering, met grote winst. 

Breng het gasverbruik van je cv-ketel in kaart 

Het in kaart brengen van je verbruik helpt je om te sturen met besparen van gas. Zo weet je dat als je verbruikskosten tussentijds hoog uitpakken, het verstandig is om wat zuiniger om te gaan met het gasverbruik.

Woon je in een huis met een eigen CV? Dan kun je gebruik maken van een slimme meter. Een slimme gasmeter kan je meestal voor minder dan 100 euro aanschaffen en (laten) aansluiten op jouw CV. Met een slimme meter is het mogelijk om elk moment te kijken wat de meterstand op dat moment is. 

Is jouw woning aangesloten op een collectieve CV? Dan is het vaak niet mogelijk om tussentijds je verbruik in te zien. Homii biedt hiervoor echter een passende oplossing. Door de verbruiksdata, waar ook bijvoorbeeld jouw jaarlijkse eindafrekening op gebaseerd is, te koppelen aan een overzichtelijk dashboard, gegoten in een mooie app, brengt Homii voor gebruikers van een collectieve CV de verbruikskosten realtime in kaart. Dat is wel zo handig. 

Lees meer artikelen