Blog

Wat is blokverwarming?

Duurzaamheid

homii

3

minuten

blokverwarming

Woon je in een appartementencomplex? Dan maak je waarschijnlijk gebruik van een gecentraliseerd CV systeem, oftewel blokverwarming.

In dit systeem wordt één centrale warmtebron gebruikt om de verwarming voor de hele flat te regelen. Dit betekent dat je geen individuele verwarming hebt, maar dat je afhankelijk bent van de centrale verwarming van het complex. Blokverwarming is in heel Nederland te vinden, zowel in oude woningen als in nieuwbouw. 

De voor- en nadelen van blokverwarming

Het grootste voordeel van blokverwarming is dat het energie-efficiënt en eenvoudiger te onderhouden is dan andere verwarmingssystemen. Bovendien hoef je je geen zorgen te maken over het onderhoud van de verwarming in jouw appartement, aangezien dit door de verhuurder of verwarmingsexpert wordt gedaan.

Het grote nadeel van blokverwarming is dat het heel moeilijk is om jouw eigen stookkosten te meten. Daarbij heb je zelf geen controle over de energieleverancier waarbij je aangesloten zit. Je moet het dus doen met het abonnement van het complex waarbij jij aangesloten bent. 

Blokverwarming kosten

Als je gebruik maakt van blokverwarming heb je geen vrije keuze voor een gasleverancier. Om te voorkomen dat je niet meer betaalt dan mensen die wel vrije keuze hebben, is er een wet gemaakt. Dat is de warmtewet. Woon je in een huis met blokverwarming? Dan is het goed om van deze wet op de hoogte te zijn. Hier staat namelijk ook in wanneer je recht hebt op een vergoeding bij een storing, en wat je rechten en plichten zijn bij het meten van je warmteverbruik.

Tips voor gebruikers van blokverwarming

Voor optimaal gebruik van blokverwarming is het belangrijk om warmteverlies te voorkomen en energie-efficiënte verlichting en apparaten te gebruiken. In tijden waarin de gasprijs onvoorspelbaar is, is besparen op gas voor veel huishoudens een belangrijke stap in hun verduurzaming. Een eerste stap bij het besparen van gas is het monitoren van je verbruik. Bij huizen die aangesloten zijn op blokverwarming wordt de mogelijkheid tot het tussentijds meten van je verbruik, geregeld door de woningcorporatie. homii werkt samen met woningcorporaties om jouw gasverbruik in kaart te brengen en je via onze overzichtelijke app middels een dashboard in realtime inzichtelijk te maken. Zo heb jij op elk moment een mooi overzicht van jouw eigen verbruik binnen handbereik. Benieuwd of jij ook gebruik kunt maken van homii? Neem dan contact op met je woningcorporatie.

Lees meer artikelen