Blog

Je huishouden verduurzamen

Duurzaamheid

Arnon

4

minuten

Je huishouden verduurzamen

We kennen het allemaal: de afvalberg groeit, de energierekening lijkt elk jaar hoger uit te vallen en overal horen we dat we duurzamer moeten leven. Maar waar begin je?

Het goede nieuws is dat kleine veranderingen in je dagelijkse routine al een groot verschil kunnen maken. Zonder dat je het doorhebt, draag je bij aan de groene stad van de toekomst en ontdek je nieuwe manieren om efficiënter met je middelen om te gaan. Het gaat niet om grote gebaren, maar om de slimme keuzes die je elke dag maakt.

5 tips voor een duurzaam huishouden

Minder vlees, meer groen

Het aanpassen van je dieet door minder vlees te eten is een krachtige stap richting een milieuvriendelijker leven. Een eenvoudige manier om deze verandering te starten, is door één dag per week vegetarisch te eten. Dit lijkt misschien een kleine stap, maar het kan een groot verschil maken in je persoonlijke impact op het milieu. Bovendien is het een geweldige kans om de rijke variëteit aan groenten en plantaardige producten te verkennen. Van knapperige salades en stevige stoofschotels tot creatieve tofu-gerechten en smaakvolle curry's; de plantaardige keuken biedt een schat aan smaken en texturen die wachten om ontdekt te worden. Door deze verandering te omarmen, draag je bij aan een duurzamere wereld en verruim je tegelijkertijd je culinaire horizon.

Energiezuinige apparaten

Het vervangen van oude apparaten door nieuwe, zuinigere modellen kan echt een groot verschil maken in je energieverbruik. Als je op zoek gaat naar nieuwe apparaten, let dan goed op het energielabel. Hoe meer naar het groen, hoe beter het is. Deze moderne apparaten zijn slim ontworpen om minder stroom te slurpen maar doen hun werk net zo goed, zo niet beter.

Gebruik minder water

Water is echt iets waar we zuinig op moeten zijn. Als we allemaal een beetje opletten hoeveel water we gebruiken, kunnen we samen heel wat water besparen. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met kortere douches nemen. Dat scheelt al snel liters water. Of wat dacht je van een douchekop die minder water gebruikt? Die zijn er speciaal voor gemaakt om water te besparen, zonder dat je het verschil echt merkt. En als je een tuin hebt, is het opvangen van regenwater een slimme zet. Zo geef je je planten gratis water, rechtstreeks uit de natuur. Het lijken misschien kleine dingen, maar als we allemaal een beetje ons best doen, kan dat een groot verschil maken. 

Recycle en hergebruik

Recycling gaat verder dan alleen het scheiden van je afval. Het gaat ook om het opnieuw gebruiken van dingen die je al hebt. Zo kan die oude pot die je niet meer gebruikt, perfect dienen als een nieuwe plek voor een plantje. En dat shirt dat achterin je kast ligt te verstoffen? Dat kan prima nog een ronde mee als doek om mee schoon te maken. Het is een kwestie van een beetje creatief denken. Door spullen een tweede leven te geven, verspil je minder en draag je bij aan een betere wereld. Het is een simpele stap, maar als we allemaal een beetje meedoen, kan het een groot verschil maken.

Verminder plastic gebruik

Plastic afval is een van de grootste milieuproblemen. Door minder plastic te gebruiken, help je niet alleen de afvalberg te verkleinen, maar ook de vraag naar nieuw plastic te verminderen. Neem herbruikbare tassen mee naar de supermarkt, kies voor producten zonder plastic verpakking en gebruik een hervulbare waterfles. Elke stap richting minder plastic is een stap in de goede richting.

homii in een duurzaam huishouden

In een duurzaam huishouden gaat het erom slim en bewust met energie om te gaan. homii maakt dit een stuk makkelijker. Met een handige tool die laat zien hoeveel energie je gebruikt en wat dat kost, helpt homii iedereen - van huurders tot woningcorporaties - om slimmer met energie om te gaan.

Wat zo fijn is aan homii, is dat het ingewikkelde informatie simpel maakt. Je hoeft geen expert te zijn om je energieverbruik te begrijpen en te beheren. Dit betekent dat je zonder veel moeite minder energie kunt gebruiken en zo bijdraagt aan een beter milieu. En dat allemaal zonder in te leveren op je woongenot. Met homii wordt duurzaam leven niet alleen iets goeds om te doen, maar ook iets gemakkelijks.

Lees meer artikelen