Blog

De kosten van centrale verwarming: een uitgebreide gids

Kosten

homii

3

minuten

kosten centrale verwarming

De kosten van centrale verwarming zijn belangrijke factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van een verwarmingssysteem.

In dit blog bespreken we hoeveel verwarming kost per dag en per uur, en beantwoorden we de veelgestelde vraag: “Hoeveel kost het om een huis voor één dag te verwarmen?”. Verder geven we ook tips om de kosten te beheersen en energiezuiniger te verwarmen.

Kosten verwarming: factoren die de prijs beïnvloeden

Wanneer je op zoek bent naar een verwarmingssysteem dat aansluit op jouw wensen en jouw portemonnee, is het belangrijk om te weten dat er een aantal factoren zijn waar rekening mee gehouden moet worden. We zetten een paar hiervan voor je op een rij:

  • Het type verwarmingssysteem: CV-ketels, warmtepompen en zonneboilers hebben elk hun eigen kostenstructuur.
  • Energieverbruik: Het warmteverbruik van een huishouden is een belangrijke factor. Naarmate een systeem. namelijk meer energie verbruikt, komen de kosten vanzelfsprekend hoger te liggen.
  • Energieprijzen: de kosten van gas, elektriciteit en andere energiebronnen hebben invloed op de prijs van verwarming. Al verbruik je dezelfde hoeveelheid energie, als de kosten daarvan hoger liggen betaal je meer. 
  • Isolatie: een goed geïsoleerd huis verbruikt minder energie om te verwarmen, omdat de warmte binnen beter vastgehouden kan worden en de kou buiten blijft, dit leidt tot lagere kosten.

Hoeveel kost verwarming per dag en per uur?

Wat kost verwarming per uur

De kosten van verwarming per uur zijn afhankelijk van de eerder genoemde factoren. Een gemiddeld huishouden met een gasgestookte CV-ketel verbruikt ongeveer 1,5 m³ gas per uur, wat neerkomt op ongeveer €0,90,  afhankelijk van de gasprijs die op dat moment gehanteerd wordt. .

Wat kost verwarming per dag

De kosten van verwarming per dag variëren. Een gemiddeld Nederlands huishouden met een gasgestookte CV-ketel verbruikt ongeveer 36 m³ gas per dag, want 1,5 m³ maal 24 uur, tijdens koude winterdagen. Dat komt neer op ongeveer €21,60 per dag. Mocht het buiten warmer zijn, of is er sprake van een schommeling in de energieprijzen, dan kan het bedrag variëren. Gemiddeld kun je ervan uit gaan dat een huis op één dag tussen de €10 en €30 per dag verbruikt. 

Gouden tips om de verwarmingskosten te beheersen

  • Besparen door goede isolatie: verbeter de isolatie van het huis om het energieverbruik te verminderen en de verwarmingskosten te verlagen.
  • Kies een energiezuinig verwarmingssysteem: een energiezuinig verwarmingssysteem, zoals een warmtepomp of zonneboiler. Deze maken gebruik van hernieuwbare energie, waardoor je op lange termijn kunt besparen op energiekosten.
  • Onderhoud het verwarmingssysteem: regelmatig onderhoud van het verwarmingssysteem kan de efficiëntie verbeteren en energiekosten verlagen. Zo kom je nooit voor onverwachte hoge kosten te staan. 
  • Gebruik een thermostaat: stel de thermostaat in op een comfortabele temperatuur en verlaag de temperatuur 's nachts en wanneer je niet thuis bent.
  • Profiteer van subsidies en financiering: controleer of er subsidies of financieringsmogelijkheden zijn om de kosten van de centrale verwarming te verlagen.

Lees hier meer tips over het besparen van gas

Conclusie

De kosten van centrale verwarming zijn afhankelijk van verschillende factoren. Door rekening te houden met de kosten per uur, per dag en per dag voor een volledig huis, kun je een beter inzicht krijgen in wat verwarming kost en welk systeem het beste bij jouw behoeften past. Om de verwarmingskosten te beheersen, kun je overwegen om de isolatie te verbeteren, een energiezuinig verwarmingssysteem te kiezen, regelmatig onderhoud uit te voeren en een thermostaat te gebruiken. Met deze tips kan iedereen, dus ook jij, hoge energiekosten vermijden!

Lees meer artikelen