Blog

Grip op blokverwarming prijsplafond

Duurzaamheid

homii

4

minuten

prijsplafond blokverwarming

Wat we nu weten over het prijsplafond bij blokverwarming

Wanneer jij zelf energie of gas probeert te besparen, kan het dus zijn dat je alsnog voor onverwacht hoge rekeningen komt te staan door het verbruik van jouw medebewoners. Waar deze kosten precies vandaan komen is lastig te achterhalen, en daarom kan het lastig zijn om er wat aan te doen. 

Gelukkig zijn we nu op het punt dat er voor dit probleem toch een oplossing is gevonden; het prijsplafond blokverwarming

Wat is een prijsplafond blokverwarming?

Een prijsplafond blokverwarming is een wettelijk maximum dat een verhuurder mag rekenen voor de levering van warmte. Deze prijs wordt vastgesteld door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Het prijsplafond is voor de huurder een vorm van zekerheid. Je bent er zeker van dat je nooit meer zal betalen dan de vastgestelde maximumprijs. Het prijsplafond blokverwarming geldt enkel voor huurders die zijn aangesloten op een collectief verwarmingssysteem. Verstandig om je hier dus eens in te verdiepen!

Hoe werkt het prijsplafond blokverwarming?

Zoals benoemd wordt het prijsplafond blokverwarming vastgesteld door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Dit doen zij jaarlijks en alle verhuurders van panden met een centrale ketel zijn verplicht zich hieraan te houden. Om de maximumprijs te bepalen wordt er gekeken naar de gemiddelde tarieven die door verschillende energiebedrijven worden gerekend. De vorderingen van het prijsplafond en de veranderingen daarvan worden elk jaar gepubliceerd op de website van de ACM. 

Belangrijk om hierbij te weten is dat het prijsplafond blokverwarming enkel geldt voor de levering van warmte. Andere kosten zoals service- en administratiekosten worden hier niet meegenomen. Hoe hoog deze kosten zijn is vastgesteld in het huurcontract en mogen dan ook niet hoger worden dan wat is afgesproken. 

Hoe kan het prijsplafond blokverwarming jou helpen besparen?

Het voordeel dat jij als huurder hieruit kunt halen is dat je er zeker van bent nooit meer te betalen dan het vastgestelde maximum. Je komt niet voor onverwachte kosten te staan en je hoeft je niet meer af te vragen waar de kosten precies vandaan komen. Voor velen kan dit een voor extra rust zorgen en kan hierdoor extra stress vermeden worden. Verder is het prijsplafond transparant en duidelijk, waardoor je een beter inzicht krijgt in de kosten van de verwarming. 

Wanneer je meer betaalt voor de levering van warmte dan wettelijk is toegestaan, heb je recht op een tegemoetkoming. Hoeveel dit is lees je in het artikel van Rijksoverheid over de tegemoetkoming hoge energieprijzen

Lees meer artikelen