Blog

Hoe werkt een warmtekostenverdeler? Een uitleg over de werking en soorten

Duurzaamheid

homii

4

minuten

Hoe werkt een warmtekostenverdeler?

Warmtekostenverdelers zijn te vinden in verschillende varianten, zoals de GJ-meter, en verschillende radiatormeters.

Kort gezegd is een warmtekostenverdeler een apparaat wat inzicht geeft in de stookkosten van individuele radiatoren in een centraal verwarmingssysteem te meten. Dit is vooral handig en wordt veel gebruikt in appartementsgebouwen en complexen met blokverwarming, waar bewoners gezamenlijk gebruik maken van een centrale verwarmingsinstallatie. In dit blog leggen we uit hoe een warmtekostenverdeler precies werkt en bespreken we de verschillende typen warmtekostenverdelers. 

Werking van een warmtekostenverdeler

Misschien heb je er weleens één zien hangen bij iemand thuis; een apparaatje dat aan de radiator geplakt lijkt te zijn. Op het eerste oog weet je misschien niet gelijk wat het is, maar de kans is groot dat het een radiatormeter is geweest, ofwel een warmtekostenverdeler. Dit is een apparaat dat op elke radiator in een woning wordt geplaatst en bijhoudt hoeveel warmte de radiator afgeeft. De meting wordt gebaseerd op het verschil tussen de temperatuur van de radiator en de omgevingstemperatuur. De warmtekostenverdeler berekent vervolgens het energieverbruik van de radiator, meestal uitgedrukt in gigajoules (GJ) of kilowattuur (kWh). Op basis van deze gegevens worden de verwarmingskosten voor elke bewoner berekend en verdeeld.

GJ-meter

De GJ-meter is een type warmtekostenverdeler die het energieverbruik van een radiator in gigajoules (GJ) meet. Joules is de eenheid waarin energie internationaal wordt uitgedrukt. Een gigajoule staat gelijk aan 1 miljard joules. GJ-meters zijn nauwkeurige meetinstrumenten die het energieverbruik van individuele radiatoren registreren, waardoor bewoners een duidelijk inzicht krijgen in hun persoonlijke verwarmingskosten.

Radiatormeter

Een radiatormeter is, zoals de naam eigenlijk al verklapt, een algemene term voor een apparaat dat het energieverbruik van een radiator meet. Radiatormeters kunnen verschillende technologieën gebruiken om het energieverbruik te meten en kunnen zowel mechanisch als elektronisch zijn. Het doel van een radiatormeter is om een eerlijke verdeling van de verwarmingskosten tussen bewoners mogelijk te maken op basis van hun individuele verbruik.

Voordelen van warmtekostenverdelers

Het gebruik van warmtekostenverdelers, zoals de GJ-meter, radiatormeter, Techem radiatormeter en ISTA radiatormeter, biedt verschillende voordelen:

Eerlijke verdeling van verwarmingskosten

Warmtekostenverdelers zorgen voor een eerlijke verdeling van de verwarmingskosten op basis van het daadwerkelijke verbruik van elke bewoner. Dit voorkomt dat bewoners te veel betalen voor verwarming die ze niet gebruiken.

Inzicht in energieverbruik 

Warmtekostenverdelers geven bewoners inzicht in hun energieverbruik, waardoor ze hun verwarmings gewoonten beter kunnen beheren en energie en gas kunnen besparen.

Stimulans om energie te besparen

Door het gebruik van warmtekostenverdelers worden bewoners zich meer bewust van hun energieverbruik en worden ze gestimuleerd om energiebesparende maatregelen te treffen. Het idee is om ze aan te sporen om hun woning beter te isoleren, of de temperatuur in ongebruikte ruimtes te verlagen.

Minder administratieve rompslomp

De draadloze gegevensoverdracht van elektronische warmtekostenverdelers, zoals de Techem en ISTA radiatormeters, maakt het eenvoudig om het energieverbruik te monitoren en de verwarmingskosten te berekenen. Hierdoor worden de administratieve lasten voor zowel beheerders als bewoners verminderd. 

Heb jij nu geen idee wat jouw persoonlijke verbruik is en ben je daar wel benieuwd naar? Dan is de aanschaf van een radiatormeter misschien wel iets voor jou. Deze helpt je met het monitoren van je verbruik. Het zou zomaar kunnen dat jouw energierekening met een paar kleine aanpassingen zal dalen!

Lees meer artikelen